Webmaster

AD/HD
JENTER OG AD/HD
VOKSNE MED ADHD
ASPERGERS
ODD
TOURETTES
CD
EKSEMPEL
FORELDRETIPS
HJELPETILTAK
FØLGEDIAGNOSER
RASERI
RETTIGHETER
SKOLE
GJESTEBOK
HOVEDSIDEN

Tourettes syndrom

Ikke så mange kjenner TS spesielt godt. De fleste av oss har sett en eller annen på TV som har hatt tics i en særdeles kraftig form, enten i LA Law hvor en klient har hatt voldsomme tics eller i en annen serie. Stort sett får man se voldsomme tics som kraftig, høylydt banning, voldsomme rykninger o.l. Tics kan være så mye mer enn det, alt fra kraftige hark, rulling med øyne, tromming med fingre, dyrelyder, konstant hosting, blinking med øynene og mye, mye mer.
La meg fortelle deg litt mer om hve tics er:

Tics er:

Det finnes mange typer tics. Motoriske tics, vokale tics og samensatte tics. Jeg forteller litt om hver type her:

Motoriske tics

Vanligvis hvis en person utvikler tics, vil motoriske tics vise seg før vokale tics. De vanligste ticsene involverer hodet, de minst vanlige involverer leggene.

Vokale tics

Vokale tics er lyder som kommer plutselig og som personen ikke ønsker å lage. Dette kan være alle mulige typer lyder eller ord som mennesker kan lage. Omtrent alle av dem er er enten pinlige eller irriterende. Det er svært få vokale tics som ikke plager personen selv, familien hans/hennes eller venner.


Komplekse tics

Komplekse tics kan være uvilkårlige tics satt sammen, eller noe som ser ut som en vane eller en tvangshandling. Noen legger man knapt nok merke til, andre er svært nedlatende for personen selv.

Stelle-tics – De vanligste ticsene i denne gruppen er tvinning av hår, å dra opp sokker eller å rette på klær. Hva gjør at dette blir en tics? Det er vanligvis en svært repeterende handling, gjort på samme måte hver gang uten at personen tenker over det, og knapt merkbart. Denne formen for tics er sjelden hemmende og man legger oftest ikke merke til dem før de forsvinner.
Klø tics – Lett kløing kan være en tics. Igjen; den er kort og alltid den samme. Dette er en tics som får medisinsk oppmerksomhet, ettersom den som har ticsen blir sjekket for lus, skabb, allergier, eksem og andre tilstander. Ofte får man salver eller kremer for ”kløen”. Man tenker som oftest ikke på at dette kan være en tics før en annen tics kommer for dagen.
Seksuelle tics – Seksuelle tics kan være at man beføler seg selv, noen ganger såvidt, og alltid på samme måte. Det kan også være enkelte seksuelle symboler som å vise fingeren eller tegne seksuelt fikserte tegninger. Dette er ikke en vanlig tics, og når de er tilstede, lager de en masse kaos! Dersom det er eldre barn som gjør det, blir de gjerne beskylt for å gjøre det med vilje og får bråk av den grunn. Dersom det er yngre barn, blir de vanligvis mistenkt for å være ofre for seksuelt misbruk eller incest.
Tics-relaterte fenomener – Herming av hva andre sier er typisk med Tourette. Noen ganger er det et ordtak, en TV-reklame eller rett og slett repetisjon av de siste ordene folk sier rundt en. Det kan være mildest talt irriterende.

 

Hvilke tics bør medisineres? Se oversikt på her.